280 g margarina
195 g šećera
1 kesica vanilin šećera
½ kesice praška za pecivo
1 jaje
130 g oraha
370 g brašna
Za serviranje
džem od smokava
Način pripreme
1. U posudi za mešanje dobro umutiti margarin koji je stajao na sobnoj temperaturi, dodati šećer i vanilin šećer, pa nastaviti mešanje. Kada se šećer malo otopi dodati jaje i nastaviti mućenje. Dodati mlevene orahe i nastaviti mešanje. Na kraju, uz neprekidno mešanje dodati brašno sa praškom za pecivo i mešati dok se ne dobije kompaktno testo koje se odvaja od ivica posude.
2. Ostaviti da odstoji prekriveno prijanjajućom folijom u frižideru 30 minuta.
3. Od dobijene mase napraviti kuglice. Veličina kuglice trebalo bi da bude u skladu sa veličinom modle, tako da testo popuni pola modle. Modle nauljiti. Svaku kuglicu obrašnjaviti sa jedne strane i tu stranu treba okrenuti ka modli.
4. Peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
5. Služiti hladne, posute prah šećerom, sa džemom od smokava.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.