40 komada lipovog lista od izdanaka
4 glavice crnog luka
2 prazilika (beli deo)
300 g mlevenog svinjskog mesa
4 kašike pirinča
4 čena belog luka
1 kašika suvog začina
½ kašičice bibera
1 kašičica bosiljka ili čubrice
1 kašičica slatke začinske paprike
1 dl ulja
Za serviranje
kiselo mleko
Način pripreme
1. Toplom vodom blanširati lipov list.
2. Luk i praziluk iseći sitno. Na zagrejanom ulju propržiti prvo crni luk, pa dodati praziluk. Kada luk omekša dodati mleveno meso i dobro sve razbiti varjačom da se meso dobro opeče. Beli luk ispasirati. U šerpu, zatim dodati suvi začin, bosiljak i pirinač. Sve dobro promešati i na kraju dodati beli luk i slatku začinsku papriku. Dobro promešati i ostaviti da se fil ohladi.
3. Filovati svaki list sa kašikom fila, oblikovati kao trougao ili obične sarmice i ređati u nauljenu vatrostalnu posudu. Naliti vodom u kojoj je blanširano lišće, da ogrezne.
4. Staviti na šporet da se kuva pokriveno folijom oko 20 minuta. Nakon toga zapeći otkriveno u rerni na 150 stepeni oko 15 do 20 minuta.
5. Servirati toplo ili hladno sa kiselim mlekom.
Katarina Petrović
Od 2018.godine radim autorsku emisiju na Kitchen TV pod nazivom Katarinine čarolije. Kuvarska emisija sa odličnim rejtingom bezirana na uspomenama i hrani koju sam od malena pripremala sa bakom Slovakinjom.