500 g lisnatog testa
50 g džema od pomorandže
100 g čokolade za kuvanje
20 g margarina
1 dl neutralne pavlake za kuvanje
20 g margarina za omašćivanje modli
1 žumance za premazivanje
Fil
500 g neslanog sremskog sira
100 g mlevenih badema
3 jaja
90 g šećera
1 kašičica arome vanile
prstohvat soli
Način pripreme
1. U manjoj šerpi na pari otopiti čokoladu sa margarinom i pavlakom. Ostaviti sa strane.
2. Odvojiti belanca od žumanaca. U posudu za mešanje sipati sir, aromu vanile, šećer i žumanca. Dobro promešati da se dobije kompaktna kremasta smesa, dodati bademe i umešati špatulom.
3. U drugu posudu za mešanje staviti belanca sa prstohvatom soli i mikserom napraviti čvrst sneg.
4. Sneg od belanaca postepeno uz lagano mešanje dodati u masu od sira i jaja. Lagano mešati dok se sve ne sjedini.
5. Lisnato testo razvući oklagijom na debljinu od nekoliko milimetara i iseći na komade koji odgovaraju modlama koje koristite. Premazati modlu margarinom, obložiti modlu testom. Testo u modli premazati tankim slojem džema od pomorandžie i otopljenom čokoladom. Preko toga sipati fil.
6. Prekriti testom, dobro prstima zatvoriti šav između dva testa i odstraniti višak. Napraviti nekoliko malih rezova na površini testa i premazati žumancetom umućenim sa malo vode.
7. Tartove peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 30 do 40 minuta.
8. Nakon pečenja ostaviti da se hlade na sobnoj temperaturi.
9. Servirati posuto prah šećerom.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.