Sočivo ili leća poreklom je sa Bliskog Istoka i od davnina se koristi u ljudskoj ishrani. Iako je ova mahunarka u našim krajevima godinama bila zapostavljena, zbog izuzetnih nutricionističkih svojstava ponovo postaje popularna, naročito kao deo mnogih dijeta. Sočivo je odlična namirnica za sve pobornike zdravih stilova života. Bogato je vlaknima, polifenolima, mineralima i vitaminima, pa se preporučuje za regulisanje metabolizma i težine, ali i kod brojnih hroničnih bolesti.
Naš gastronomad Katarina Petrović Kaja, u novoj epizodi Gastronomada, u subotu, 23. jula, u 17:05, na RTS 1, pripremiće nam supu od crvenog sočiva, leblebija i čilija, pečeni batat sa sočivom i salatu od crvenog kupusa.
Katarina Petrović
Od 2018.godine radim autorsku emisiju na Kitchen TV pod nazivom Katarinine čarolije. Kuvarska emisija sa odličnim rejtingom bezirana na uspomenama i hrani koju sam od malena pripremala sa bakom Slovakinjom.