Špageti sa paradajzom i orasima
200 g integralnih špageta
4 kašike suncokretovog ulja
600 g patlidžana
4 čena belog luka
3 kašike paradajz paste
1 kašika balzamika
250 ml povrtnog temeljca
300 g čeri paradajza
30 g bosiljka
1 kašika kapara
50 g oraha
½ kašičice bibera crnog mlevenog
2 kašičice kuhinjske soli
Način pripreme
Patlidžan iseći na malo krupnije komade i pržiti u šerpi sa zagrejanim uljem. Pred kraj dodati i sitno isečen beli luk. Dodati balzamiko, paradajz pastu, bujon, jednu kašičicu soli i biber.
U slanoj ključaloj vodi skuvati špagete. Pre ceđenja sačuvati 3 kutlače vode.
U šerpu sa patlidžanom dodati sav čeri paradajz presečen na pola i vodu u kojoj se kuvala testenina. U šerpu prebaciti i proceđene skuvane špagete i sitno iseckan bosiljak i kapar. Tostirane orahe sitno iseckati, polovinu ubaciti u šerpu, a drugu polovinu sačuvati za serviranje.
Sve zajedno promešati i servirati. Posuti još malo kapara i ostatak oraha.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.