Spanakopita
Testo
500 g brašna
350 ml vode
1 kašičica soli
2 kašike ulja
2 kašike sirćeta
Za razvijanje kora
gustin
Fil
500 g feta sira
400 g spanaća
1 veza mladog luka
3 kašike seckanog peršuna
3 kašike seckane mirođije
2 kašike seckane nane
1 praziluk
2 kašike prezli
4 kašike ulja
1 kašika suvog začina
Za premazivanje
30 ml ulja
1 jaje
Tiganites
Testo
300 g brašna
1 kesica suvog kvasca
malo mlake vode za kvasac
malo šećera
malo soli
15 ml mastike
150 ml mlake vode za testo
ulje za prženje
Sirup
2 dl vode
150 g šećera
1 kesica cimet šećera
1 kesica limun šećera
Slana verzija
1 teglica ajvara
Način pripreme
1.Spanakopita: Umesiti tvrdo testo od svih sastojaka i podeliti ga na 12 jufki. Svaku jufku premazati sa malo ulja i ostaviti da odstoji sat vremena.
2.U posudu staviti usitnjen spanać, sitno seckan mladi luk, praziluk, mirođiju, peršun i nanu. Sve promešati, pa dodati drobljeni feta sir, ulje, prezle i suvi začin. Ponovo sve promešati.
3.Svaku jufku razvući oklagijom uz dodatak gustina. Tepsiju dobro nauljiti pa ređati koru, dobro nauljiti pa ponoviti postupak sa još 2 kore. Treću koru nauljiti, pa staviti 4 kašike fila i ravnomerno rasporediti. Ponoviti postupak sa svim korama. Ostaviti 3 kore i složiti ih istim postupkom. Pomešati jaje i ulje i premazati pitu. Spanakopitu peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 60 minuta. Gotovu pitu prebaciti na dasku za sečenje i iseći na komade.
4.Tiganites: U vodu sipati kavasac i malo šećera, ostaviti da se kvasac aktivira. Aktivirani kvasac pomešati sa brašnom, dodati mastiku i napraviti testo uz dodavanje vode, nešto gušće od onog za palačinke. Ostaviti da stoji oko 20 minuta. Uzimati po jednu manju kutlaču testa i pržiti u dubokom ulju.
5.U manju šerpu sipati vodu, šećer, limun šećer i cimet šećer. Kada proključa kuvati još 7-8 minuta da se sav šećer istopi.
6.Polovinu hladnih tiganites preliti vrućim sirupom, a drugu polovinu služiti sa ajvarom.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.