Za 4 osobe
2 šolje pirinča
2 šolje vode
1/4 šolje sirćeta
2 kašike šećera
kašičica soli
nekoliko kapi soja sosa
pakovanje Nori algi
krastavac
šargarepa
3 jaja
125 g dimljenog lososa
200 g svežeg lososa
100 g štapića od krabe
100 g očišćenih škampa
avokado
Wasabi
2 kašike rena
2 kašike graška
kašičica senfa
Način pripreme
1. Pirinač oprati u nekoliko voda. Zatim ga u šerpi potopiti sa 2 šolje vode i ostaviti da odstoji 30 minuta. Nakon toga uključiti ringlu i kada proključa smanjiti temperaturu na minimalnu, pa kuvati poklopljen pirinač još 10 minuta. Zatim isključiti ringlu i ostaviti poklopljen pirinač još 20 minuta. Nakon toga izvaditi ga na oval ili tepsiju i poprskati ga rastvorom od šećera, soli i sirćeta, pa ga laganim pokretima mešati da bi svako zrno ostalo rastresito. Kada se ohladi, prekriti ga vlažnom krpom do slaganja sušija.
2. Napraviti zamenu za wasabi: izmiksovati u blenderu grašak, ren i senf. Staviti ga u frižider da se hladi.
3. Napraviti omlet od jaja i pažljivo ga urolati kao palačinku.
4. Iseći krastavac i šargarepu na podjednake štapiće.
Važno: pre počnetka pravljenja suši rolnica ili “knedlice” napraviti mešavinu vode (3dl) i sirćeta (3kašike) kojom će se vlažiti dlanovi da se pirinač ne bi lepio za ruke.
5. Pri slaganju sušija iskoristiti maštu. Primer: na asuricu za rolanje (tatami) staviti nori algu (iznad ringle ili otvorenog plamena ispraviti algu ako je u pakovanju bila savijena ), zatim prekriti je tankim slojem pirinča (ostaviti na ivicama alge oko 1cm bez pirinča), naneti vasabi u tankom sloju u vidu linije na mesto gde će ići i ostali sastojci pa po izboru:omlet, riba ili povrće. Tatamijem sve to urolati u rolnu. Rolnu seći na širinu od 2 cm da bi se dobio presek: u centru povrće, riba, omlet, okolo pirinač i sve to obmotano nori algom.
Savet: Pravljenje sušija je umetnost koja se uči godinama. Neka vas ne obeshrabre početničke muke (kojih će sigurno biti).
Katarina Petrović
Od 2018.godine radim autorsku emisiju na Kitchen TV pod nazivom Katarinine čarolije. Kuvarska emisija sa odličnim rejtingom bezirana na uspomenama i hrani koju sam od malena pripremala sa bakom Slovakinjom.