Za 8 osoba
Testo
5 jaja
100 g brašna
250 g žutog šećera
250 g rendane šargarepe
250 g mlevenih badema
kašičica praška za pecivo
sok i rendana kora od ½ limuna
cimet po ukusu
prstohvat soli
Preliv
4 kašike vode
4 kašike žutog šećera
sok od ½ limuna
sok i rendana kora od pomorandže
50 g margarina
70 g čokolade
6 suvih urmi ili neko drugo suvo voće
Način pripreme
1. Mikserom umutiti žumanca i šećer. Dodati limunov sok i rendanu koru. Zatim dodati brašno, prašak za pecivo, cimet, mlevene bademe i šargarepu.
2. U drugoj činiji mikserom umutiti belanca i dodati prstohvat soli, zatim laganim pokretima varjače sjediniti obe mase.
3. Dobijenu masu presuti u omašćenu modlu za pečenje, staviti je u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni na 50 minuta.
4. Napraviti preliv: u šerpi, na umerenoj vatri, rastopiti šećer u vodi. Dodati margarin, limunov sok, pomorandžinu koru i sok, čokoladu, seckane urme. Kuvti nekoliko minuta.
5. Kada se kolač ispeče i prohladi, preliti ga prelivom. Ostaviti u frižideru da se hladi do serviranja.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.