Tradicionalna baklava iz Epira
8 listova kora za pitu
400 g kadaif peciva
2 šolje prezli
2 šolje badema
2 šolje oraha
½ kašičice mlevenog muskatnog oraha
150 g margarina s maslacem
Sirup
¾ šolje šećera
¾ šolje vode
1 kašičica meda
kora 1 limuna
Način pripreme
Za sirup koru limuna iseći na tanke trake. U šerpicu sipati šećer, med, isečenu koru limuna i vodu. Kuvati sirup 5-10 minuta. Skloniti ga sa strane da se potpuno ohladi.
Za pitu u većoj posudi spojiti prezle sa grubo iseckanim orasima i bademima. Dodati mleveni muskatni orah i promešati. Dve kore staviti jednu na drugu i na sredinu po dužini rasporediti kadaif pecivo. Iznad i ispod kadaifa posuti nekoliko kašika sa obe strane suvih sastojaka. Kore presaviti na pola i potom čvrsto urolati. Kada se uvije seći po širini na debljinu 3 cm i ređati u okrugli pleh podmazan istopljenim margarinom. Kad se pleh popuni, baklave premazati i preliti ostatkom istopljenog margarina i peći u zagrejnoj rerni na 165°C, dva sata. Pita se peče na nižoj temperaturi da bi se unutrašnjost pite polako kuvala i pita ostala sočna. Kada se baklave ispeku, vruće ih preliti ohlađenim sirupom i ukrasiti isečenom korom limuna.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.