Vege bolonjeze sa sočivom
400 g durum špageta
2 glavice crnog luka
3 šargarepe
3 štapića celera
3 čena belog luka
800 g paradajz pelata
500 g crvenog sočiva
3 kašike suncokretovog ulja
2 kašike paradajz paste
2 kašičice majčine dušice
2 kašičice origana
2 kašike mešavine povrća za supu
5 listova lovora
2 kašičice soli
½ kašičice bibera crnog mlevenog
1,5 l povrtnog bujona
100 g biljnog sira
20 g svežeg bosiljka
Način pripreme
Sitno iseći šargarepu, luk i štapiće celera i sve zajedno propržiti u šerpi sa zagrejanim uljem. Kad se povrće blago proprži dodati zgnječene čenove belog luka i paradajz pastu. Začiniti majčinom dučicom, origanom, mešavinom za supu i listovima lovora. U šerpu naliti 1 litar bujona i dodati sočivo. Ostatak bujona dodavati po potrebi, dok se sočivo ne skuva. Začiniti sa 1 kašičicom soli i biberom. Dok se sočivo kuva, skuvati špagete u posoljenoj ključaloj vodi. Servirati špagete, preko sipati bolonjeze sa sočivom, posuti malo rendanog biljnog sira i ukrasiti listovima svežeg bosiljka.
Kanoli
Testo
150 g brašna tip 400
1 kašika žutog šećera
½ kašičice sode bikarbone
½ kašičice cimeta
1 kašičica kakao praha
¼ kašičice kuhinjske soli
30 g margarina bakes & cakes
1 jaje
50 ml belog vina
2 kašike šećerera u prahu
Fil
250 g rikota sira
100 g maskarpone sira
2 kašike kandirane kore pomorandže
2 kašike šećera u prahu
Za prženje i serviranje
1 l suncokretovog ulja
50 g crne čokolade
100 g pistaća
Način pripreme
U jednoj posudi spojiti suve sastojke: brašno, šećer, sodu bikarbonu, kakao prah, cimet i malo kuhinjske soli. Dodati margarin sa sobne temperature i rukama umešati sa suvim sastojcima. Kada se masa sjedini dodati vino i jedno žumance. Nastraviti mešenje rukama. Formirati jufku, umotati je u providnu foliju i ostaviti u frižideru 15-20 minuta. Nakon toga testo razvući na površini posutoj brašnom. Širom šoljom izvući krugove od testa, pa obmotati svaki pojedinačno na kalup za kanole, koristeći preostalo belance kako se spoj ne bi odlepio. Pržiti testo u dubljoj šerpi sa zagrejanim uljem na 180°C. Kanole ocediti na ubrusu, a kada se ohlade izvući metalne kalupe iz sredine.
Za fil sjediniti u jednoj posudi rikotu, maskarpone, kandiranu koru pomorandže i šećer. Ostaviti fil da se stegne u frižideru. Fil prebaciti u dresir džak sa širokim zvezdastim nastavkom.
Pistaće sitno iseckati. Čokoladu istopiti u mikrotalasnoj rerni, pa ivice kanola umočiti u čokoladu, a zatim u pistaće da se zalepe za čokoladu. Ponoviti postupak sa svim kanolima i ostaviti ih da se čokolada ohladi i stegne pre filovanja. Kada se ohlade, filovati ih sa obe strane.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.