Mesna vekna
300 g svinjskog vrata
300 g svinjskog karea
300 g mlevenog svinjskog mesa
800 g krompira
2 šargarepe
2 glavice crnog luka
3 čena belog luka
3 jaja
3 parčeta hleba bez korice
½ dl mleka
1 kašičica crnog mlevenog bibera
1 kašika suvog začina
1 kašika suvog peršuna
5 kašika ulja
Prilog
500 g ribanog kiselog kupusa
2 dl rizlinga
1 štap praziluka
1 kg krompira
2-3 dl toplog mleka
50 g margarina
5 kašika ulja
crni mleveni biber
so
Način pripreme
1. Krompir oprati, oljuštiti, iseci na veće kocke, obariti, i prebaciti u hladnu vodu. Šargarepu oprati, oljuštiti, iseći na kockice i blanširati u kipućoj vodi nekoliko minuta. Crni i beli luk sitno iseckati i staviti u posudu odgovarajuće veličine.
2. Mleveno meso staviti u posudu sa lukom. Svinjski vrat i svinjski kare iseći na što sitnije kocke i staviti u posudu sa mlevenim mesom i lukom. Začiniti sa suvim začinom, mlevenim biberom i suvim peršunom, zatim dobro umešati masu. U posudu ubaciti kockice blanširane šargarepe. Sredinu hleba preliti mlekom i izdrobiti, pa umešati u masu. U dublju posudu, razbiti 3 jaja i viljuškom ih umutiti, pa dodati u masu. Skuvan i ohladjen krompir ocediti od vode i rukom izmrviti i ubaciti u masu. Sve dobro rukom umešati kako bi se dobila kompaktna i ujednačena masa.
3. Odgovarajuću ovalnu modlu (kalup) za mesnu veknu namazati sa malo ulja i u nju rasporediti pripremljenu masu. Prekriti aluminijumskom folijom. U dublji pleh, odgovarajuće veličine naliti vodu, tako da prekrije 1/3 pleha, pa u njega staviti kalup sa masom za mesnu veknu.
4. Peći u zagrejanoj pećnici na 160 stepeni, 2 do 3 sata. Kalup izvaditi iz rerne da se prohladi, a zatim veknu izvaditi iz modle.
5. Prilog: Krompir oprati, oljuštiti, iseći na krupnije kocke i staviti da se kuva. Ako je potrebno kiseli kupus isprati pod mlazom hladne vode. Praziluk iseći na kolutove. U zagrejanom tiganju na malo ulja restovati (propržiti) kolutove praziluka, potom dodati ribani kiseli kupus ocedjen od vode. Kratko proprziti, i naliti belim vinom, posoliti i pobiberiti. Ostaviti da se krčka dok kiseli kupus ne omekša.
6. Skuvan krompir ocediti, posoliti, dodati margarin i toplo mleko i izgnječiti u malo ređi pire.
7. Kada vino ispari i kupus omekša dodati pripremljen pire i sve dobro promešati. Servirati pripremljeni prilog sa dva šnita mesne vekne i po želji ukrasiti listovima svežeg peršuna.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.