Voćni kolač sa rakijom
200 ml crnog čaja
3 kašike šljivovice
3 kašike džema od pomorandže
800 g mešanog suvog voća
225 g margarina s maslacem
225 g smeđeg šećera
225 g brašna
4 jaja
1 kašičica mešavine začina za medenjake
1 kašičica cimeta
1 limun
1 pomorandža
Preliv
2 kašičice šećera
50 ml crnog čaja
1 kašika šljivovice
Način pripreme
U većoj posudi sjediniti rakiju, džem od pomorandže, vruć crni čaj i mešati dok se džem ne istopi. Kad se sve sjedini preliti mešavinu suvog voća i ostaviti 15-20 minuta da se voće natopi.
Jaja umutiti mikserom. U drugoj posudi umutiti margarin i šećer. Spojiti umućena jaja sa umućenim margarinom.
U posudu sa brašnom dodati mešavinu začina za medenjake, cimet i koru jednog limuna. Promešati , pa spojiti sa jajima i margarinom. Umutiti, pa spojiti sa potopljenim suvim voćem. Prebaciti sve u pleh sa pek papirom i peći u zagrejanoj rerni na 160°C 30 minuta. Nakon toga spustiti temperaturu na 140°C i peći još pola sata. Kada se kolač ispeče pripremiti preliv spajanjem rakije, čaja i šećera. Prokuvati i preliti kolač serviran sa kolutovima pomorandže.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.