Vurda

Tart od vurde i čvaraka

Testo

250 g brašna
150 g margarina sa maslacem
½ kašičice soli
1 kašika rakije

Fil

1 praziluk (beli deo)
1 crvena paprika
150 g duvan čvaraka
150 g vurde
100 g milerama ili kisele pavlake
3 jaja
biber po ukusu
1 kašičica suvog začina
ulje
200 g pirinča

Namaz sa cveklom

100 g kuvane cvekle
30 g badema
30 g sitno seckanih suvih kajsija
200 g vurde
so i biber po ukusu
1 kašika sveže mirođije

Share | Print

Način pripreme

1. Tart od vurde i čvaraka: U posudu za mešanje sipati brašno, so, margarin i kašiku rakiju. Umesitii tako da se dobije glatko testo. Testo prebaciti u modlu i ravnomerno istanjiti i rasporediti po dnu i zidovima kalupa. Testo na nekoliko mesta izbockati viljuškom, preko toga staviti papir za pečenje, a preko papira rasporediti pirinač, kao teg i staviti da se hladi u frižideru oko 20 minuta. Nakon toga zapeći u rerni na 200 stepeni oko 15-20 minuta.

2. Izvaditi iz rerne i pažljivo ukloniti papir sa pirinčem. Ovaj pirinač se može koristiti iznova svaki put za istu svrhu.

3. U tiganju zagrejati malo ulja i propržiti praziluk isečen na tanke kolutove i papriku isečenu na kockce, da malo omekšaju. Ostaviti sa strane da se prohladi.

4. U posudu za mešanje sipati vurdu, jaja, mileram, biber i suvi začin i sve dobro promešati da se sastojci sjedine. U tu smesu dodati duvan čvarke, papriku i praziluk i sve lagano promešati varjačom da se sve sjedini. Voditi računa o slanosti čvaraka da ne bi bilo preslano.

5. Fil prebaciti preko testa koje je delimično zapečeno u rerni i sve staviti u rernu da se peče na 180 stepeni oko 30 minuta. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se smlači. Služiti toplo ili hladno.

1. Namaz sa cveklom: Iseći kuvanu cveklu na manje komade. Sve sastojke staviti u blender i mešati dok se ne dobije homogena masa. Dodati seckanu mirođiju promešati kašikom i staviti u frižider na 30 minuta.

2. Servirati kao namaz sa tostom ili krekerima. Namaz se može čuvati u frižideru do 5 dana.

Prijatan obrok želi Vam vaš Brka!