Sezona 1

Svaki početak je težak... Ali ne i naš !!! Naš je bio radan, pun entuzijazma, eksperimentisanja, traženja sebe i pitanja kako taj Gastronomad treba da izgleda... Bili smo mladi, lepi, kako ko, i orni za rad. Lepi Brka je stvarno još bio lepi, a mnoga jela su tek čekala da budu otkrivena televizijskom svetu. I onda smo davne 2010. krenuli sa izbacivanjem naših gangova. Čikago dip diš, bif Velington, salcburški sufle, suši, piko de galo, batačići iz Manausa... Kulinarski, a i obični televizijski svet je stao u čudu... Bio je potreban gugl translate da objasni svu raskoš talenta ekipe gastronomad i kapetana lepog na čelu. Baba ganuš, bred puding, njujorški čiz kejk, kulebjaka... naočiti Brkati je preko noći postao, lou kost čip flajts, tur operater koji tih petnaestak minuta vodi gde poželi. Vredni gastronomadi su u svojoj kuhinji prštali od inovativnosti, demistifikovali svetsku trpezu i doneli moć u varjače domaćica širom televizijskog neba. Ohrabreni... svi su počeli da kuvaju... Mali i veliki, grubi i nežni, veseli i setni, crni i beli, so i biber... I kad smo mi gastronomadi osetili tu ljubav, tad smo shvatili da naš početak nije bio težak...Bio je vredan toga.
Detaljnije


Sezona 2

Na krilima uspeha, opijeni pohvalama, ali čvrsto sa nogama na zemlji, uđosmo u drugu sezonu. Taman smo ušli u ritam sa haš papisima, hasenfeferom, tart tatanom i holandskim palačinkama kad je stigao poziv... Izrael je prepoznao našu ljubav prema kuhinji sveta i želi da ugosti našu malu družinu... Avion, put pod noge, i eto nas u Jerusalimu večnom gradu. Košer hrana i arapska kuhinja stizali su u talasima kao vetar na moru, a jela blistala poput zvezda u pustinji. Naravno, uz dobru hranu ide i dobro društvo, a uz društvo i dobre priče. Izraelske priče su raznovsne i šarolike koliko i ljudi kolji tamo žive, a ima ih sa svih strana sveta. Doktor Bino Šakšuka, Tažin, Hačapuri, Maklube... Jela su se ređala pokazujući lepezu kultura koje su prošle tim drevnim prostranstvima. Nijedan istorijski kutak nije dovoljno zabačen za kulinarskog Indijana Džonsa sa brkovima. Mrtvo more, ulice Tel Aviva, kameni izlizani pločnici večnog grada Jerusalima... Hvala Izraelu, pokazali su nam put kojim ćemo ubuduće ići uvek negde preko grane u potrazi za novim kulinarskim čulima... Spremite šerpe i lonce, naoštrite noževe za seckanje i olovke za hvatanje beleški. Biće uzbudljivo, šareno, poučno i ukusno. Biće kao što ste navikli, pa još malo bolje.
Detaljnije


Sezona 3

Sezona tri mi se gledamo... malo sa osmehom malo sa nevericom. I ljubavne veze koje su izgledale večne su na trećoj godini znale da posrnu, padnu, razidju se jednostavno... nije do vas, do nas je... Ali ne i lepi Brka i još lepši gastronomadi!!! Skoknusmo do Turske da osvežimo brižljivo gajeni odnos sa dragim nam gledaocima i unesemo novine. Ičli ekmek, profiterole iz 100 godina stare poslastičarnice, gozleme, testi kebap... Kako je lepo kad izadješ napolje i shvatiš da te tamo čeka svet potpuno nov i drugačiji od tvog. Isto tako lep i pun istorije koja je kulinarskom svetu donela samo dobre stvari. U to vreme smo rešili i da otrgnemo od zaborava stara jela koja su se od davnina jela kod nas. Iznajmismo kombi, sedoše Gastronomadi za volan i put pod noge, a Srbiju pred kamere. Tu smo otkrili nove prijatelje i pun kofer recepata... Macanovi repovi, samsa, banica, tarana đuveč... I tako smo zaključili, svoje čuvamo tuđe hoćemo... ali samo ono lepo otimanje... Da i drugi budu srećni kad odemo. I od tad... Malo Srbija, malo preko grane... Lahmadžun, sultanovo omiljeno, ičli ćufte, baklava... Znanja nikad dosta, a ljudi kao i svuda u svetu, većinom dobri, prijatni, radoznali. Dođu da vide kakva se to skupina čudnih, sa nekim simpatičnim Brkom na čelu, mota ulicama Istanbula i Kapadokije. Ta skupina se polako ali sigurno kretala ka četvrtoj sezoni... U narodu poznatoj kao mirna godina uzajamne ljubavi i obostranog prosperiteta.
Detaljnije


Sezona 4

Godina zmajeva u kineskom horoskopu ili možda nije, ali mi gastronomadi smo svakako bili baš to... Zmajevi. Da bi ljubav potrajala znali smo, osim vikend tura po lepoj nam Srbiji, moramo i da iznenadimo nekim egzotičnim putovanjem. Odletesmo za Tajland i u vreme tropskih monsuna upalismo kamere, kad tamo... Pad thai, khao pad, nasi goreng, jos par komada koje smo prekrstili na naški jer su bila nemoguća za prevesti ili izgovoriti. Bankok u svom slojevitom sjaju i isprljanosti koju mi gastronomadi volimo. Na ulici se radi, jede, uživa. Bankok živi na ulici. Ipak je to grad od 16 miliona i preko duša. Posle nekoliko dana velegradske vreve, krenuli smo na sever, do Čang Maja i tamo smo saznali šta se sve krčka i sprema po planinama Tajlanda. Obišli smo predele gde turisti retko svraćaju. U Srbiji omaž Mihajlu Pupinu i njegovoj omiljenoj piti, belmuž sa Svrljiških planina, herovke i samarluk... Koliko Srbija ima da ponudi samo kad se ljudi razbude videli smo iz prve ruke. O prirodi i lepotama bilo šta reći, malo je. I tako... Malo pijaca na vodi, malo pijaca na voznim šinama u Tajlandu, a između Biba i njen Madžun, klin čorba, samarluk. Četvrtu godinu završili smo sa pohvalama i priznanjima da se svojski trudimo da ova naša veza sa gledaocima uspe. Mi se nismo uobrazili,naprotiv već nam je pogled tražio nova prostranstva i nova poznanstva...
Detaljnije


Sezona 5

Seli smo i dugo dugo u noć raspravljali, mi gastronomadi. Da li smo se umorili...? Kako naći inspiraciju? Kako da im budemo sveži, zanimljivi, i dalje misteriozni? I tada lepi Brka kao pravi kapetan reče moralom posrnuloj posadi "Malo nam je u petoj godini jedna strana zemlja i njeni recepti, idemo u dve"!!! Slovenija i hrvatska Istra su poslužili svoje đakonije. Da krenemo redom... Žgvacet i fuži, pa rudarski ručak sto metara ispod zemlje. . Po Srbiji kikindska bundeva, masenica i teletina u džaku. Ljubaznih domaćica i domaćina nije manjkalo. Išli smo gde nas pozovu i krali znanje da bi kapetan Brka bio zadovoljan svojim piratima gastronomadima. A gde se pirati najbolje snalaze nego u moru. I zato berba školjki i mušlje na morskoj soli. Pet godina umori i najizdržljivije, opusti se gard i igra se na sigurno. Ali mi gastronomadi zakleli smo se da će nam oštrica uvek biti britka i da ćemo "pozajmiti" recepte sa svih strana sveta.
Detaljnije


Sezona 6

Već se dobro znamo, pravimo se da se ne volimo, šale su sve grublje, ali to je i odlika pravih saboraca. Posao ne sme da trpi, naročito ovako lep kao naš. Pakujemo kofere i pravac rekreativna da odmorimo stare boračke kosti. Ohridsko jezero je prava destinacija, ima sve što gastronomadima treba. Istoriju, bogatstvo jela i zanimljive ljude svuda. A tamo trileće, đomleze i naravno ohridska pastrmka. Ni po Srbiji ništa manje zanimljivo, begova čorba, heljdopita, jabuke sa sitom... I kao da nam nije dosta, a nije nikad, skoknusmo do Sokolca i u divnoj prirodi nađosmo gulaš od divljači i teleću šniclu sa zajednicom. Obijamo pragove, tanjimo đonove, izlazimo hrabro na vrh svakog brda. Uvek nam pogled ide u daljinu i pitanje staro "Šta ima za ručak kod vas...? Jela nam stalno pristižu, a mi ih ljubomorno čuvamo od zaborava...
Detaljnije