Engleski puding

Za 6 osoba

Karamel preliv
500 ml slatke pavlake
kašika mlečnog margarina (40-50 g)
100 g tamnog šećera
2 kašike malteksa
prsohvat soli

Puding
200 g urmi bez koštica sitno seckanih
250 ml vode
kašičica sode bikarbone
kašičica đumbira u prahu
180 g brašna
kašičica praška za pecivo
½ kašičice soli
50 g margarina
150 g šećera
2 jaja
kesica vanilin šećera
10 g margarina (za podmazivanje pleha)

Dekoracija
suvo voće po želji

Način pripreme

1. Zagrejati rernu na 190°C. Pripremiti pleh, podmazati ga margarinom.

2. U manju šerpu prvo sipati margarin i šećer malo karamelizovati, pa dodati pavlaku, so i malteks, kuvati na umerenoj vatri uz konstantno mešanje sve dok struktura preliva ne postane gusta (oko 5 minuta).

3. 1/3 preliva sipati u ranije pripremljen pleh i staviti u frižider da se hladi, a ostatak ostaviti sa strane.

4. U šerpu sipati vodu i dodati urme. Kada voda provri, skloniti sa vatre i uz mešanje dodati sodu bikarbonu i đumbir u prahu. Odložiti sa strane.

5. U drugoj posudi pomešati brašno, pašak za pecivo i so.

6. Posebno kremesto umutiti margarin i šećer, pa dodati jaja i vanila šećer, zatim dodati pola mešavine od brašna, zatim urme i vodu u kojoj su se kuvale, a posle malo mešanja dodati i ostatak brašna. Sve zajedno lagano izmešati.

8. Izvaditi pleh iz frižidera i u njega sipati dobijenu smesu (smesa je malo ređa).

9. Peći u rerni tako što se pleh stavi u drugi pleh naliven vodom oko 35-40 minuta, dok puding ne dobije zlatnožutu boju. Čačkalicom proveriti da li je puding pečen.

11. Nakon pečenja puding malo prohladiti, služiti preliven karamel kremom, dekorisati sitno seckanim suvim voćem (kajsije, brusnice itd, po izboru)

Prijatan obrok želi Vam vaš Brka!