Kuglof

Za 8 osoba

dl mleka
250 g šećera u prahu
125 g margarina
vanillin šećer
3 jaja
300 g brašna
kesica praška za pecivo
prstohvat soli
150 ml pavlake za kuvanje
2 kašike kakao praha
0,5 dl mleka
½ kašičice muskatnog oraščića

Dekoracija
3 kašike šećera
šećer u prahu
300 g smrznutog voća (brusnica i borovnica)
Način pripreme

1. Smrznuto voće staviti na tihu vatru i ušpinovati sa šećerom. Špinovati dok ne ispari tečnost i voće ostane u gustom sirupu.

2. Zagrejati pećnicu na 180° C, premazati modlu za kuglof sa malo margarina.

3. Umutiti šećer, margarin i vanillin šećer dok masa ne postane kremasta. Odvojiti žumanca od belanaca, žumanca dodati u masu i nastaviti mešanje uz naizmenično dodavanje brašna, pavlake za kuvanje i mleka dok se ne potroši cela količina. Na kraju dodati prašak za pecivo.

4. U posudu sa belancima dodati so i ulupati šne. Pola ulupanih belanaca polako dodati u masu sa brašnom i lagano mešati, a zatim dodati i ostatak. Lagano mešati dok se mase ne sjedine.

5. Pola dobijene smese sipati u podmazanu modlu za kuglof, a u ostatak dodati kakao rastopljen u mleku i polovinu ušpinovanog voća sa što manje sirupa. Promešati i sipati preko prvog dela smese u modlu, drškom od varjače promešati obe mase da bi se dobio efekat mramora.

6. Peći u rerni oko sat. Nakon toga prohladiti i izvaditi iz modle. Posuti šećerom u prahu, iseći na kriške i preliti ostatkom brusnica i borovnica.

Prijatan obrok želi Vam vaš Brka!