Barbi pasta
400 g integralnih fusila
2 l vode
4 kašike suncokretovog ullja
2 kašičice kuhinjske soli
Sos
500 ml pavlake za kuvanje
200 g gaude
100 g gorgonzole
100 g mocarele
½ kašičice bibera šarene mešavine
½ kašičice muskatnog oraščića
1 kašičice morske soli
1 šolja pasirane kuvane cvekle
Način pripreme
Skuvati testeninu u slanoj vodi sa malo ulja. Pastu procediti i isprati hladnom vodom. U šerpu sa zagrejanom pavlakom za kuvanje dodati na kockice iseckane sireve. Začiniti solju, biberom i muskatnim oraščićem. Kada se sirevi istope u masu dodati pasiranu kuvanu cveklu da dobije pink boju i promešati. U dubok tanjir servirati testeninu, preliti je pripremljenim sosom i ukrasiti sa nekoliko kašičica pasirane kuvane cvekle.
Mančmelou
Za premazivnje i posipanje kalupa
1 kašike suncokretovog ulja
20 g kukuruznog skroba
50 g prah šećera
Masa za mančmelou
20 g želatina
80 ml vode
200 g šećera
2,5 ml limunovog soka
½ kašičice ekstrakta vanile
½ kašičice arome ruže
½ kašičice prehrambene crvene boje
Za dekoraciju
20 g šarenih mrvica
Način pripreme
Pojačati vatru na srednju temperaturu i ubaciti želatin. Kuvati nekoliko minuta dok ne dobije gustinu takvu da se razvlači sa varjače. Prebaciti u činiju i mutiti mikserom dok se ne dobije masa kao šne od belanaca. Dodati aromu ruže i crvenu boju. Nastaviti sa mućenjem. Kada masa dobije gustinu takvu da se nit ne prekida, već lagano sliva i stapa sa masom, presuti u kalupe posute mešavinom šećera u prahu i gustina. Ostaviti u frižideru nekoliko sati. Posuti mešavinu gustina i šećera i po vrhu i vaditi srca. Poređati u teglu i posuti šarenim mrvicama.
Pink jaja
10 jaja
½ kašičice soli
1 kašika sirćeta
voda za kuvanje jaja
Marinada za kuvana jaja
4 kašičice morske soli
4 kašičice šećera
2 kašike sirćeta
2 kašičice crnog bibera u zrnu
1 kašičica semena korijandera
4 lista lovora
1 veća glavica crvenog luka
1 velika cvekla
½ glavice crvenog kupusa
Punjenje za jaja
kuvana žumanca
3 kašike krem sira
100 g majoneza
Za serviranje i dekoraciju
100 g šunke
15 g svežeg vlašca
muskatni oraščić
biber šarena mešavine
morska so
Način pripreme
U 2 litra vrele vode dodati so, šećer i sirće, biber, korijander i lovor. Smanjiti temperaturu. Dodati crveni luk sečen na krugove, iseckanu cveklu i crveni kupus. Promešati i ostaviti sa strane. U drugoj šerpi skuvati jaja u slanoj nakiseloj vodi. Кada su kuvana prebaciti vrela jaja u činiju hladne vode sa ledom. Ohlađena jaja oljuštiti i poređati u teglu ili posudu sa zatvaračem i naliti pripremljenom marinadom. Ostaviti da odstoje tri sata ili dok ne dobiju željenu boju.
Obojena jaja preseći na pola. Za punjenje izvaditi žumanca i staviti ih u posudu. Dodati im majonez i krem sir. Umutiti mikserom. Dobijeni krem prebaciti u dresir džak i pomoću njega napuniti belanca.
Pripremljena jaja servirati na podlozi od šunke. Začiniti mlevenim šarenim biberom, muskatnim oraščićem i posuti sitno seckanim vlašcem.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.