Za batake
1 kg bataka bez kostiju
30 g smeše za pečenu piletinu
4 kašike senfa
2 kašike meda
1 ljuta papričica
1 dl mediteran ulja
1 kašičica krupne morske soli
Za mlince
2 pakovanja mlinaca
2 l vode
1 kašika mediteran ulja
1 kašičica kuhinjske soli
Za podmazivanje pleha
2 kašike mediteran ulja
Za serviranje
½ ljute papričice
½ crvene paprike
Način pripreme
Batake zaseći na nekoliko mesta. U odgovarajuću posudu staviti batake, dodati smešu za piletinu, med, senf, so, sitno seckanu ljutu papričicu. Sve sastojke dobro utrljati u batake. Marinirane batake ostaviti u frižideru 1 sat.
U ključalu vodu dodati so i ulje. Mlince staviti u đevđir, preliti pripremljenom ključalom vodom, da malo omekšaju.
Batake izvaditi iz fržidera i preliti uljem. Tepsiju podmazati uljem, zatim ređati omekašale mlince. Poređati batake po mlnicima, kožom okrenutom na gore. U činiju gde su bili bataci dodati još malo ulja, promešati kako bi se iskoristio ostatak marinade i preliti preko bataka. Peći na 180°C oko pola sata, dok koža ne postane hrskava i zlatna.
Pečene batake u medu i senfu sa mlincima posuti sitno seckanim paprikama.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.