200 g šećera
60 g margarina
prstohvat soli
2 kašičice arome vanile
3 jaja
120 g brašna
30 g gustina
1 kesica praška za pecivo
120 ml mleka
2 kašike džema od kajsije
Krem
6 dl mleka
80 g gustina
100 g šećera
prstohvat soli
1 kesica burbon vanilla šećera
1 kašika brašna
4 žumanca
60 g margarina sa maslacem
Šlag
1 kesica šlag pene
125 ml mleka
Čokoladna glazura
3,5 dl neutralne pavlake
150 g tamne čokolade
2 kašike meda
prstohvat soli
Način pripreme
1. U šerpu odgovarajuće veličine sipati dve trećine mleka pripremljenog za krem, so i šećer i ostaviti da provri na tihoj vatri.
2. U drugoj posudi promešati mikserom ostatak mleka, gustin, brašno, žumanca i burbon vanila šećer da se sjedine svi sastojci.
3. U ovu smesu presuti uz mešanje jednu kutlaču vrućeg mleka sa šećerom, a onda tu masu lagano uz mešanje presuti u šerpu sa vrućim mlekom i šećerom. Uz neprekidno mešanje sačekati da sve ponovo proključa.
4. Skloniti sa vatre i dodati hladan margarin isečen na kocke. Mešati dok se margarin u potpunosti ne otopi i sjedini sa kremom. Dobijeni krem presuti u drugu posudu i prekriti prijanjajućom folijom, tako da folija dodiruje krem da se ne bi napravila korica. Staviti u frižider da se potpuno ohladi.
5. Dok se krem hladi pripremiti koru. Pomešati suve sastojke: brašno, gustin i prašak za pecivo.
6. U posudi za mešanje mikserom lagano mutiti šećer, margarin otopljen na sobnoj temperaturi i aromu vanile dok se ne dobije kremasta tekstura. Dodati jaja i nastaviti mešanje dok se ne dobije kompaktna masa. Uz mešanje, lagano dodavati preostalu trećinu mleka i suve sastojke da se dobije malo gušće testo.
7. Margarinom dobro premazati pleh za tortu sa kopčom, pa ga obrašnjaviti. U njega sipati masu za kolač. Peći na 180 stepeni oko 40 minuta. Nakon pečenja, ostaviti kolač da se hladi u plehu oko 10 minuta, a onda ga izvaditi iz pleha i ostaviti da se potpuno ohladi.
8. Neutralnu pavlaku sipati u šerpu odgovarajuće veličine i kuvati na umerenoj vatri dok ne provri. Dodati med i so, pa ostaviti da prokuva. Skloniti sa vatre i dodati usitnjenu čokoladu. Ostaviti tako da stoji 5 minuta. Nakon toga promešati, tako da se dobije glatka sjajna tekstura.
9. Napraviti šlag. U ohlađeni krem od jaja dodati šlag i laganim pokretima ga umešatišpatulom. Ostaviti sa strane.
10. Ohlađen kolač iseći na pola po horizontali. Po potrebi nožem izravnati i površinu kolača. Donju koru premazati džemom od kajsija, pa preklo naneti krem i lagano pritisnuti gornjom korom.
11. Preliti pripremljenom glazurom od čokolade.
Katarina Petrović
Od 2018.godine radim autorsku emisiju na Kitchen TV pod nazivom Katarinine čarolije. Kuvarska emisija sa odličnim rejtingom bezirana na uspomenama i hrani koju sam od malena pripremala sa bakom Slovakinjom.