200 g brašna
1 kesica praška za pecivo
prstohvat soli
500 g očišćenih jabuka
sok od jednog limuna
3 jaja
200 g šećera
1 kašičica arome ruma
2 kašičice arome vanile
1 kašičica cimeta
200 g margarina
Prilog
sladoled
prah šećer
Način pripreme
1. U posudi za mešanje odgovarajuće veličine sipati brašno, so i prašak za pecivo i sve dobro promešati.
2. Margarin istopiti u manjoj šerpi i ostaviti sa strane.
3. Jabuke oljuštiti i iseći na malo deblje listiće, preliti sokom od limuna, posuti cimetom, promešati i ostaviti sa strane.
4. U većoj posudi za mešanje umutiti jaja. Dodati šećer i mešati dok se ne sjedine, a pri kraju mešanja dodati arome vanile i ruma. Uz mešanje dodati pola količine brašna i pola istopljenog margarina, a zatim ostatak brašna i margarina.
5. Dobijenom masom preliti jabuke i sve dobro promešati.
6. Sve presuti u peh sa kopčom čije je dno dobro premazano margarinom, a zidovi obloženi papirom za pečenje.
7. Peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 50 minuta, odonosno dok površina kolača ne porumeni.
8. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se hladi 10 minuta, a zatim skinuti prsten. Ostaviti kolač da se ohladi do kraja na sobnoj temperaturi.
9. Prebaciti ga na tanjir, posuti prah šećerom i servirati sa sladoledom.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.