Slatki krem tart
4 jaja
40 g margarina
100 g brašna
100 g šećera
1,5 dl mleka
1 kašičica praška za pecivo
1 kesica rum šećera
prstohvat soli
1 konzerva breskvi iz kompota
10 g margarina za premazivanje
2 kašike šećera za oblaganje posude
Za serviranje
voćni namaz crna ribizla i med
Slani krem tart
4 jaja
100 g brašna
2,5 dl jogurta
40 g margarina
1 kašičica praška za pecivo
so
100 g duvan čvaraka
1 praziluk
1 crvena paprika
1 šargarepa
50 g spanaća
½ kašičice origana
suvi začin
4 kašike ulja
Za serviranje
1 kašika domaćeg ljutog ajvara
Način pripreme
1. Slatki krem tart: Otopiti margarin i ostaviti da se smlači. U posudu za mešanje sipati jaja, mleko, šećer, rum šećer, brašno, margarin, so i prašak za pecivo. Sve dobro promešati mikserom. Posudu za pečenje premazati margarinom i posuti šećerom. Oceđene breskve iz kompota poređati po dnu posude. Između breskvi ravnomerno nasuti testo. Peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 40 minuta. Nakon pečenja ostaviti da se malo ohladi. Služiti toplo ili hladno, sa voćnim namazom od crne ribizle i meda.
2.Slani krem tart: Testo za slani tart napraviti na isti način kao i za slatki (razlika je u tome što nema šećera, a umesto mleka korisiti se jogurt). Za fil u tiganju zagrejati ulje, pa na njemu propržiti paraziluk isečen na kolutove, rendanu šargarepu i papriku isečenu na kockice. Začiniti suvim začinom i origanom. Kada povrće malo omekša skloniti ga sa vatre da se malo ohladi, pa presuti u pleh za pečenje obložen margarinom i brašnom. Fil lepo rasporediti po plehu, pa ga preliti testom. Preko svega rasporediti spanać i duvan čvarke. Peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 40 minuta. Nakon pečenja ostaviti da se malo ohladi. Služiti toplo ili hladno sa ajvarom.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.