Za 6 osoba
1 kg svežeg paradajza
½ zelene babure
½ žute babure
1 krastavac srednje veličine
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
1/2 kašičice mlevenog kima
1/2 kašičice ljute tucane paprike
sok od ½ limuna
biber i so
1 kašika sirćeta
Krutoni
500 g hleba isečenog na kocke
0,5 dl maslinovog ulja
2 čena belog luka
Način pripreme
1. Izblanširati paradajz (potopiti ga u vruću vodu na minut – dva dok se ljuska ne odvoji). Oljuštiti krastavac. Iseckati crni luk.
2. U blenderu izmiksati paradajz, krastavac, luk i papriku. Sve to začiniti solju, biberom, kimom, pasiranim belim lukom, ljutom paprikom, sokom od pola limuna, sirćetom i dobro promešati …
3. Gaspaćo staviti u frižider da se hladi.
4. Služiti uz prepržene komadiće hleba na maslinovom ulju sa belim lukom.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.