Karidopasta

Karidopasta
Kolač od oraha

13 jaja
140 g prezli od dvopeka
150 g šećera
150 g krupno mlevenih oraha
2 ml konjaka
1 kašika džema od pomorandže
kora jednog limuna
1 kesica burbon vanila šećera
1 kašika ružine vodice
2 kesice cimet šećera
¼ kašičice mlevenog karanfilića 1 kesica praška za pecivo
margarin za premazivanje pleha

Sirup

150 g šećera
600 ml vode
1 kesica vanilin šećera
nekolio kriški limuna

Način pripreme

1. Tepsiju premazati margarinom i obložiti sa nekoliko kašika prezli.

2. Odvojiti belanca od žumanaca. Belanca umutiti u čvrst sneg. Narendati koru od limuna.

3. Žumanca umutiti uz postepeno dodavanje šećera. Dodati konjak, ružinu vodu, cimet šećer, karanfilić i burbon vanila šećer, pa nastaviti mešanje. Pomešati prezle i prašak za pecivo i uz mešanje dodati u žumanca. Dodati koru od limuna i džem od pomorandže. Nastaviti mešanje špatulom i dodati krupno mlevene orahe.

4. U masu sa žumancima dodati sneg od belanaca i lagano mešati špatulom, sve dok se ne dobije ujednačena masa. Masu za kolač prebaciti u pleh obložen mrvicama od dvopeka.

5. Peći u rerni zagrejanoj na 150 stepeni 60 minuta.

6. Dok se kolač peče napraviti sirup. U šerpu odgovarajuće veličine sipati vodu, šećer, kriške limuna i vanilin šećer i kada prokuva ostaviti da kuva još devet minuta. Ostaviti sirup da se ohladi.

7. Kada je kolač pečen izbosti ga čačkalicom po celoj površini i zaliti hladnim sirupom. Ostaviti da upije i servirati hladno.

image_pdfPDFimage_printŠtampa