Za 4 osobe
Testo
300 g brašna
½ kašičice soli
3 kašike svinjske masti
kašika margarina
4 kašike vode
Fil
200 g slanine
200 g punomasnog sira
150 g praziluka
150 g spanaća
4 jaja
2 dl pavlake za kuvanje
so i biber
Dekoracija
sveže povrće
Način pripreme
1. Napraviti testo. U posudi pomešati brašno, margarin, mast i so. Prstima sastaviti namirnice dok se ne dobije mrvičasta i ravnomerno pomešana masa. Dodati vodu, pa lopaticom umesiti testo da se dobije kompaktna masa. Pokriti je pvc folijom i ostaviti 30 minuta u frižideru.
2. Testo ravnomerno rasporediti u posudu za pečenje, prečnika do 24 cm. Lagano izbosti testo viljuškom na nekoliko mesta. Peći u zagrejanoj pećnici na 200 stepeni 20 minuta.
3. Dok je testo u pećnici, u dubokom tiganju na margarinu propržiti slaninu i praziluk, dok slanina ne postane hrskava. U dubokoj činiji umutiti jaja i pavlaku za kuvanje. Začiniti solju i biberom.
4. Posle vađenju iz pećnice, po testu ravnomerno rasporediti slaninu i praziluk. Zatim posuti rendanim sirom i ravnomerno naliti smesom od jaja i pavlake. Ukrasiti svežim povrćem. Smanjiti temperaturu pećnice na 180 stepeni. Peći još 30 minuta. Servirati toplo.
Katarina Petrović
Od 2018.godine radim autorsku emisiju na Kitchen TV pod nazivom Katarinine čarolije. Kuvarska emisija sa odličnim rejtingom bezirana na uspomenama i hrani koju sam od malena pripremala sa bakom Slovakinjom.