2 jabuke
120 g šećera
120 g brašna
1 dl vode
2 jaja
1 kesica praška za pecivo
1 kesica burbon vanila šećera
50 g margarina
Za valjanje jabuka
100 g belog šećera
50 g žutog šećera
1 kesica cimet šećera
1 kašičica mlevenog kardamoma
60 g fino mlevenih badema
20 g margarina
Za serviranje
pekmez od šljiva
Način pripreme
1. Umutiti šećer, burbon vanilu i jaja tako da se dobije kremasta struktura. Dodati margarin i nastaviti mućenje, a zatim i i brašno pomešano sa praškom za pecivo i na kraju vodu. Nastaviti mućenje da se dobije ujednačeno testo.
2. Jabuke oljuštiti i očistiti i iseći na osam kriški svaku. Uvaljati ih u mešavinu šećera, cimet šećera i kardamoma.
3. Dno pleha sa kopčom obložiti papirom za pečenje. Testo izručiti u pleh za pečenje predhodno premazan margarinom i obložen fino mlevenim bademom.
4. Poređati začinjene jabuke po površini testa i peći u rerni na 180 stepeni oko 25 minuta.
5. Sužiti toplo sa pekmezom od šljiva.
Katarina Petrović
Od 2018.godine radim autorsku emisiju na Kitchen TV pod nazivom Katarinine čarolije. Kuvarska emisija sa odličnim rejtingom bezirana na uspomenama i hrani koju sam od malena pripremala sa bakom Slovakinjom.