Za 2 osobe
Testo za njoke
½ kg belog krompira
100 g oštrog brašna
1 jaje
so
Sos ala Amatrićiana
100 g slanine pančete
½ zelene paprike
½ crvene paprike
ljuta papričica
2 čena belog luka
400 g paradajz pelata
½ kašičice origana
½ kašičice bosiljka
so i biber
prstohvat šećera
kašičica ulja
Dekoracija
40 g parmezana
svež peršun
Način pripreme
1. Napraviti njoke. Ohlađen kuvani krompir oljuštiti i ispasirati. Dodati jaje, brašno i so, pa umesiti kompaktno testo. Formirati valjčiće – prevući ih niz viljušku da dobiju brazde. Kuvati ih u ključaloj slanoj vodi minut, dva od trenutka kada isplivaju. Izvaditi ih iz vode i ostaviti sa strane.
2. U tiganju propržiti slaninu sečenu na kockice, dodati crvenu i zelenu papriku sečenu na štapiće i ljutu papričicu.
3. Pržiti svega minut-dva dok paprika ne omekša, pa dodati seckani beli luk i usitnjen paradajz pelat. Dodati šećer da ublaži kiselost paradajza.
4. Dodati ostale začine i krčkati sos sve dok tečnost skoro ne ispari.
5. U sos dodati njoke i krčkati još minut, dva.
6. Servirati toplo i obilno posuto parmezanom i svežim peršunom.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.