Za 2 osobe
1 kocka za supu od povrća
1 ½ litara vode
1 glavica crnog luka
3 čena belog luka
20 g celera
1 šolja pirinča okruglog zrna
prstohvat bibera
½ dl ulja
300 g morskih plodova
1 dl belog vina
30 g starog žutog sira
1 kašika kisele pavlake
200 g mediteranske mešavine povrća
Način pripreme
1. U ključalu vodu ubaciti kocku supe da prokuva, za nalivanje. Očistiti i iseckati celer, crni i beli luk.
2. Zagrejati ulje u tiganju, pa dodati pola količine seckanog celera, crnog i belog luka da se proprži. Dodati pirinač. Promešati i naliti supom od povrća, postepeno po malo dodajući, po potrebi.
3. Drugu polovinu celera, crnog i belog luka ubaciti u drugi tiganj da se proprži, zatim ubaciti morske plodove i naliti sa belim vinom. Kuvati nekoliko minuta.
4. U pirinač pri kraju narendati stari tvrdi sir, sipati kiselu pavlaku i promešati. Zatim sipati mediteransku mešavinu povrća, pa začiniti sa biberom. Kuvati kratko dok povrće ne omekša.
5. Servirati rižoto na tanjir u sredini, napraviti prostor u koji ćemo sipati ragu od morskih plodova. Služiti toplo.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.