Tepsiče
1,5 kg očišćenog šarana
1 kg crnog luka
2 paradajza
1 šargarepa
½ korena celera
2 čena belog luka
½ l pasiranog paradajza
½ dl ulja
1 kašika suvog začina
1 kašičica bibera
1 kašičica suvog peršuna
½ kašičice šećera
1 kašika ajvara
250 g palente
voda i so za kuvanje palente
Torta od pasulja
Fil
500 g kuvanog pasulja tetovca
150 g suvih dunja
1 kg jabuka
300 g šećera
500 g mlevenih oraha
2 kesice vanilin šećera
Kore
250 g brašna
200 g šećera
1,5 čaša vode
1 kesica praška za pecivo
4 kašike fila
Način pripreme
1. Tepsiče: Skuvati malo gušću palentu i ostaviti da se hladi.
2. Luk iseći narebarca. Izrendati šargarepu i celer.
3. U tepsiji zagrejati ulje i propržiti crni luk, šargarepu i celer da omekšaju. Dodati beli luk i propržiti sve zajedno. Dodati paradajz isečen na kockice, pasirani paradajz, začine i ajvar.
4. Očišćenog šarana iseći na komade, posoliti i poređati u pleh. Oko ribe rasporediti palentu. Ribu i palentu malo preliti sokovima od povrća i staviti u rernu zagrejanu na 180 stepeni da se peče oko 20 do 30 minuta. Služiti toplo.
5. Torta od pasulja: Izrendati jabuke, sve sa korom. Kuvani pasulj usitniti u blenderu.
6. U šerpu sa šećerom dodati jabuke i iseckane dunje i kuvati dok ne ispari višak tečnosti, odnosno dok se ne zgusne. Dodati vanilin šećer i pasulj i izblendati štapnim blenderom. Dodati mlevene orahe i ostaviti da se fil ohladi.
7. Pomešati sve sastojke za koru i napraviti testo. Ispeći koru u rerni na 180 stepeni 30 minuta. Nakon pečenja ostaviti da se potpuno ohladi.
8. Koru iseći na 3 dela. Prvo staviti koru, pa premazati filom i nastaviti dok se ne potroši sav materijal. Poslednji sloj treba da bude fil. Dekorisati mlevenim orasima.
Katarina Petrović
Od 2018.godine radim autorsku emisiju na Kitchen TV pod nazivom Katarinine čarolije. Kuvarska emisija sa odličnim rejtingom bezirana na uspomenama i hrani koju sam od malena pripremala sa bakom Slovakinjom.