Zlatarska heljdopita

Zlatarska heljdopita

Za 6 osoba

Palačinke

400 g pšeničnog brašna
400 g heljdinog brašna
1 kašičica soli
1 ½ l vode
ulje za prženje

Fil

3 jaja
450 g belog sira
1 dl mleka
200 g spanaća
1 kašičica suvog začina

Način pripreme

1. Umutiti smesu za palačinke od brašna, vode i malo soli. Testo treba da bude nešto gušće nego za obične palačinke. Ispržitii palačinke u tiganju.

2. Spanać propržiti na malo ulja. Začiniti suvim začinom. Ostaviti da se ohladi.

3. Napraviti fil od svih sastojaka.

4. U nauljenu tepsiju prvo staviti jedan red palačinaka, prekriti ih filom. Postupak ponavljati sve dok se ne potroši sav fil, tako da poslednji sloj u tepsiji bude fil.

5. Pre pečenja iseći pitu na kocke. Peći na 200 stepeni oko 30 minuta.

6. Ukoliko ostane višak palačinaka, mogu se poslužiti uz kakao krem.

image_pdfPDFimage_printŠtampa