Za 4 osobe
Baba Ganuš
2 patlidžana
2 kašike taana
sok od ½ limuna
10 maslina
2 kašike jogurta
čen belog luka
kašičica soli
½ kašičice bibera
5 kašika pečenog susama
Humus
šolja sirovih lebelebija
5 kašika taana
čen belog luka
sok od ½ limuna
kašičica soli
½ kašičice bibera
muskatni orah po ukusu
2 kašike majoneza
pakovanje tortilja
Način pripreme
1. Baba Ganuš: U rerni zagrejanoj na 200 stepeni ispeći patlidžan uz povremeno okretanje (oko 1 sat).
2. U blenderu samleti pečen i očišćen patlidžan od kore uz dodatak tana, limunovog soka, belog luka, soli, bibera i pečenog susama. Blendirati svega par sekundi da se dobije kremasta masa.
3. U dobijenu kremastu masu, po vađenju iz blendera, umešati jogurt, probati i po želji doterati ukuszačinima. Ukrasiti seckanim maslinama.
1. Humus:Preko noći ostaviti leblebije da nabubre, pa ih onda skuvati na umerenoj vatri (oko 1 sat)
2. Kada se ohlade, leblebije samleti u blenderu sa dodatkom tana, belog luka, limunovog soka, soli, bibera i muskatnog oraha – da se dobije fino mlevena masa.
3. Po vađenju iz blendera u masu umešati majonez i ako masa nije dovoljno kremasta u nju dodati i malo hladne vode dok se ne dobije kompaktna masa ‘polutečne’ teksture (kremaste).
Savet: Uz Baba ganuš i humus servirati tortilje isečene na trougliće i opečene u suvom tiganju dok ne postanu blago hrskave. Ukoliko želite posno arapsko meze izostavite jogurt i majonez.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.