Za 6 osoba
pile od 1 ½ kg
30 g margarina
kašika ulja
3 glavice crnog luka
30 g brašna
2 dl suvog belog vina
2 dl pileće supe
400 g paradajz pelata
200 g šampinjona
veza peršuna
½ kašičice majčine dušice
lovorov list
so i biber
250 g škampa
1 dl konjaka
Dekoracija
peršun
Prilog
krompir pire
Način pripreme
1. Pile iseći, pa meso propržiti na margarinu i ulju, oko 10 minuta, dok ne poprime zlatno-braon boju. Izvaditi piletinu i ocediti. Na preostaloj masnoći takođe propržiti luk, pa ga izvaditi i ocediti.
2. Od preostale masnoće, u šerpi, ostaviti svega 2-3 kašike i na njoj propržiti brašno (svega 30 sekundi),naliti supom i vinom, mešajući. Dodati paradajz pelat, šampinjone i začine. Kuvati na umerenoj vatri do ključanja, zatim u šerpu vratiti piletinu i luk. Kuvati jos dva, tri minuta.
3. Preručiti jelo u vatrostalnu posudu i staviti ga u zagrejanu pećnicu na 180 stepeni. Peći 60 minuta. Deset minuta pred kraj pečenja u jelo dodati blanširane (blago obarene) škampe. Gotovo jelo po želji flambirati konjakom.
4. Servirati uz pire krompir, ili garnirungom po želji, posuti peršunom.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.