Pečeni mladi krompir sa sremušem
800 g mladog krompira
4 kašike suncokretovog ulja
1 kašika jabukovog sirćeta
1 kašika dižon senfa
1 veza peršuna
2 kašike kapra
100 g sremuša
1 kašičica morske soli
Način pripreme
Mladi krompir kuvati u ključaloj vodi 15 minuta. Prebaciti ga u pleh podmazan uljem i začiniti krompir morskom solju. Peći u zagrejanoj rerni na 180°C 45 minuta. Sremuš grubo iseckati i prabaciti ga u veću posudu. U posudu dodati i iseckan kapar, peršun i dižon senf. Na kraju dodati pečen krompir i promešati. Začiniti jabukovim sirćetom i morskom solju.
Pikantna orada sa sremušem, mladim lukom i čilijem
1 orada
½ glavice crnog luka
1 veza sremuša
2 limuna
2 mlada luka
2 čili papirike
4 kašike mediteran ulja
½ kašičice himalajske soli
1 kašika ulja sa ukusom belog luka
Način pripreme
Na gril tiganju početi sa grilovanjem povrća i limuna. Jedan limun iseći na pola i staviti ga na zagrejan tiganj. Čili i mladi luk seći na trake po dužini i grilovati zajedno sa limunom. Kad se sve zapeče skloniti sa strane. Drugi limun iseći na kriške, luk iseći na deblja rebarca i sremuš grubo iseći. Očišćenu oradu zarezati sa strane kože i napuniti iznutra limunom, lukom i sremušem i peći na tiganju na koji se prethodno doda mediteran ulje. Dok se riba peče začiniti himalajskom solju i peći po 8 minuta sa obe strane.
Grilovano povrće preliti uljem sa ukusom belog luka i sokom zapečenog limuna. Servirati zajedno sa oradom i salatom sa pečenim krompirom i sremušem.
Potaž od sremuša i koprive
1 kašika suncokretovog ulja
1 glavica crnog luka
1 praziluk
2 štapića celera
1 šargarepa
2 krompira
1 l vode
300 g koprive
200 g sremuša
3 kašike bademovog mleka
2 kašičice morske soli
1 kašičica mediteranske mešavine
1 kašičica biber šarene mešavine
1 limun
1 kašičica sode bikarbone
Način pripreme
U šerpi zagrejati ulje i dodati sitno iseckan crni luk i praziluk, pa dinstati sa malo vode. Potom dodati iseckan celer i šargarepu. Kad malo omekša dodati i krompir isečen na kocke. Začiniti solju, biberom i mediteranskom mešavinom. Naliti šerpu vodom i ostaviti da proključa. Kada proključa poklopiti i ostaviti na tihoj vatri da se lagano kuva. Deset minuta pred kraj dodati koprivu, sok od limuna i malo sode bikarbone. Ponovo poklopiti i nakon 5 minuta dodati i sremuš zajedno sa još malo soka od limuna i sode bikarbone. Prokuvati sve zajedno još 5 minuta i izblendati štapnim mikserom. Po potrebi još malo začiniti morskom solju i servirati.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.