Seli smo i dugo dugo u noć raspravljali, mi gastronomadi. Da li smo se umorili…? Kako naći inspiraciju? Kako da im budemo sveži, zanimljivi, i dalje misteriozni? I tada lepi Brka kao pravi kapetan reče moralom posrnuloj posadi “Malo nam je u petoj godini jedna strana zemlja i njeni recepti, idemo u dve”!!! Slovenija i hrvatska Istra su poslužile svoje đakonije. Da krenemo redom… Žgvacet i fuži, pa rudarski ručak sto metara ispod zemlje… Po Srbiji kikindska bundeva, masenica i teletina u džaku. Ljubaznih domaćica i domaćina nije manjkalo. Išli smo gde nas pozovu i krali znanje da bi kapetan Brka bio zadovoljan svojim piratima gastronomadima. A gde se pirati najbolje snalaze nego u moru. I zato berba školjki i mušlje na morskoj soli. Pet godina umori i najizdržljivije, opusti se gard i igra se na sigurno. Ali mi gastronomadi zakleli smo se da će nam oštrica uvek biti britka i da ćemo “pozajmiti” recepte sa svih strana sveta.